Pivovarský dům Chýně u Prahy

Návštěva minipivovaru v Chýni se uskutečnila první srpnovou neděli a účastnil se jí pouze jeden z vlastenců, Jiří. Doprovod tvořili kamarádi, kteří ovšem, alespoň prozatím, na seznamu pivních vlastenců nefigurují. Pivovar se nachází kousek za Prahou, zhruba 10 minut autobusem z nádraží Zličín. Podnik je situován na místě bývalého kravína, jak jsme se dozvěděli od místní domorodkyně.

Jelikož vyšlo počasí, tak se dalo sedět venku na zahrádce a bylo to velmi příjemně strávené odpoledne v atraktivním prostředí. Zkraje nám paní řekla, že na zahrádce se neobsluhuje, ale netrvalo dlouho a asi usoudila, že pro takovou stolní společnost by každá ztracená vteřina nemožnosti konzumace byla velkou ranou, a tak hned od druhého kola přehodnotila své původní rozhodnutí. Postupně jsme okusili všechny druhy piv. Některé i vícekrát. Jednalo se konkrétně o místní dvorní pivo 10°, 12°, 14° tmavé a 16°. Velmi dobře chutnala jak slabší desítka, tak silná šestnáctka. U dalších druhů jsem měl trošku problém s výraznou karamelovo-kávovou chutí. Znát to bylo především u tmavé čtrnáctky. Celému osazenstvu přišlo, že chuť chmele tím byla až zbytečně upozaděna. Nicméně chuť jsme si spravili již řečenou, vynikající šestnáctkou, která přistála na našem stole 2x či 3x. Bohužel si to přesně nepamatuji, jelikož spolu s 4. pivem přišlo na stůl i první kolo Metax, o jejímž složení jsme poté dlouze diskutovali s naší italskou kamarádkou Stellou, které se debata vysloveně zalíbila. Od tohoto momentu nemá cenu se dále rozepisovat. Večírek byl a skončil až v ranních hodinách poslechem italských rytmů, kterým vévodil předělaný hit Těžkého pokondru s názvem Hej volá volá Sisa.

Závěrečné shrnutí by mělo znít asi takto. Pivovar v Chýni je situován do velmi příjemného prostředí. Obsluha zde je velmi usměvavá, jídlo i pivo kvalitní. V podniku si na své přijdou jak pivní nadšenci, tak i cyklisté, kterých se po dobu našeho sezení sjelo velké množství a v neposlední řadě sem mohou zavítat i rodiny s dětmi, jelikož přímo vedle pergoly se nachází dětské hřiště. Pokud budete mít cestu kolem, tak se zde určitě zastavte.

www.pivovarskydvur.cz

Napsal: Jiří